W mojej kuchni staram się wykorzystywać większość produktów w stu procentach. Taka filozofia mocno zakorzeniła się w moim podejściu do gotowania. Ostatnio przygotowałam wiosenną zupę z rzodkiewki, a liście zamiast wyrzucać do kosza przerobiłam na pyszne pesto.
Pesto jest świeże i wiosenne. Liście mają bardzo fajny, lekko ostry smak – podobnie jak sama rzodkiewka. Ale okazuje się, że zawierają one dużo więcej witamin. Są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Ponadto posiadają wielką moc odtruwającą organizm z toksyn, a ich działanie przeciwnowotworowe jest nadzwyczaj duże.
Składniki
- liście z pęczka rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni
- 3 łyżki startego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Liście rzodkiewki dokładnie opłucz, osusz i wrzuć do pojemnika blendera.
Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do liści rzodkiewki. Dorzuć podprażone ziarna słonecznika i starty parmezan.
Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.
Pesto to jeden z moich ulubionych przysmaków. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów np. na pesto z pietruszki czy rukoli. Pesto sprawdza się świetnie jako dodatek do makaronów czy smarowidło do kanapek. Super proste w przygotowaniu, a przy tym doskonale urozmaica każdą kolację lub śniadanie.
Pycha, polecam! Fajny jest ten ostry smak!
Dzisiaj zrobiłam – jestem absolutnie oczarowana <3
Kolejny raz przyrządzam coś wg "zajadam.pl/2018/2018" i kolejny raz – bingo!
Super!!! :)
Pesto – moja milość!
Bardzo wiosenne!