Pudding ryżowy, który dziś proponuję to ryż ugotowany na moim ulubionym mleku kokosowym z dodatkiem sporej porcji owoców. Kremowy ryż serwuję na śniadanie. W takim wydaniu stanowi świetną alternatywę dla płatków owsianych czy jaglanki.
Mleko kokosowe nadaje potrawie gładką, aksamitną strukturę i lekko słodki smak. Pudding wzbogacam owocami. Zimą sięgam po mrożone mieszanki zawierające jagody, truskawki, śliwki, czerwoną i czarną porzeczkę oraz rabarbar, a w sezonie korzystam ze świeżych owoców.
Czas przygotowania
ok. 25 minut
Składniki na 2 porcje
- 100 g ryżu
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 200 g owoców (w sezonie świeżych, poza sezonem z mrożonki, np. jagody, maliny, jeżyny, żurawina, porzeczki)
Przygotowanie
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ugotowany ryż pozostaw do przestudzenia.
Następnie włóż do pojemnika blendera i zmiksuj razem z mlekiem kokosowym i miodem.
Ryż odstaw na kilka godzin do lodówki.
Owoce włóż do małego garnka, dodaj cukier i smaż przez ok. 10 minut, bez przykrycia aby sok odparował.
Pudding umieść w miskach i dodaj podsmażone owoce.
Napisz pierwszy komentarz