Serek twarogowy to jeden z moich ulubionych produktów śniadaniowych. Nigdy mi się nie znudzi. Można go bowiem przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuję dwie wersje – na słodko i słono. Którą wybieracie?
Składniki
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- 275 g sera białego twarogowego półtłustego
- pęczek rzodkiewek (około 10 sztuk)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1-2 łyżki śmietany 18%
-
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Twarożek z orzechami włoskimi
- 275 g sera białego twarogowego półtłustego
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie
Przygotowanie serka w wersji wytrawnej rozpocznij od posiekania szczypiorku i pokrojenia rzodkiewki w drobną kostkę.
Twaróg rozgnieć widelcem dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Następnie dodaj rzodkiewkę oraz szczypiorek. Twarożek dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku – wymieszaj.
Przygotowanie serka na słodko rozpocznij od podprażenia na suchej patelni 1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich.
Do twarożku dodaj podprażone orzechy i śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj.
Resztę orzechów włoskich (1/4 szklanki) również podpraż na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, następnie dodaj łyżkę miodu oraz syrop z kwiatów czarnego bzu i podsmaż, aż płyn zredukuje się do gęstego syropu.
Syrop z patelni wlej do twarożku i dokładnie wymieszaj. Serek nałóż na kromki i posyp glazurowanymi orzechami włoskimi.
Napisz pierwszy komentarz