Na blogu pojawiło się już kilka inspiracji na kolorowe tortille – z warzywami, łososiem i twarożkiem czy szpinakiem i szynką parmeńską. Pomysłów na kolorowe nadzienie jest mnóstwo. Tym razem proponuję farsz – z ricottą i suszonymi pomidorami.
Aromatyczne suszone pomidory w połączeniu z kremowym serem ricotta smakują rewelacyjnie. Tortillę w takim wydaniu przygotowuję zazwyczaj na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się jako szybka i prosta przekąska w sam raz na wieczór ze znajomymi. Wówczas tortillę serwuj w formie jedno-kęsowych roladek, tak jak w tym przepisie.
Składniki na 2 porcje
- 2 pszenne tortille
- 125 g sera ricotta
- 100 g suszonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
- gałązki świeżych ziół do dekoracji, np. tymianku lub oregano
Przygotowanie
Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
Do miski dodaj serek ricotta i suszone pomidory. Dopraw tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.
Na każdy placek tortilli nałóż przygotowany farsz i posyp gałązkami świeżych ziół.
Tortille zwiń na kształt rożka i serwuj na śniadanie lub zapakuj na lunch do pracy.
Napisz pierwszy komentarz