Tosty francuskie z kolorowymi dodatkami to dla mnie jeden z lepszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu. Ten prosty w przygotowaniu przysmak świetnie sprawdza się jako śniadanie.
Na kromki pieczywa nałożyłam kolorowe pomidory. W mojej wersji żółte i czerwone pomidory, pokrojone na plasterki wzbogacone oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Całość uzupełnił rozpływający się ser mozzarella oraz jajko w koszulce.
A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie pysznego śniadania z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.
Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- 2 małe, kolorowe pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypiorek do podania
Przygotowanie
Przygotuj pomidory – do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidory, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.
Jedno jajko wymieszaj z łyżką mleka, dodaj sól i pieprz.
W masie jajecznej maczaj kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.
Tosty smaż na średnim ogniu, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego) do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.
Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plasterek sera mozzarella, pomidory i jajko w koszulce. W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2-2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Tosty posyp świeżo mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
aptycznie wygląda, ja robię takie zamykane odkąd kupiłam opiekacz taki z wyższej półki wreszcie, nie psuje się na szczęscie, polecam bo często robie tosty