Ostry sos chili, czyli coś dla wszystkich miłośników pikantnych smaków. Dzięki niemu każda potrawa nabierze charakteru i oryginalnego aromatu. Już niewielka ilość wystarczy, by nadać „ostrości”.
Jest to znakomity dodatek do zup, dań orientalnych i mięsnych. Sprawdzi się jako doskonały dip do przekąsek czy kanapek. Dzięki połączeniu ostrych czerwonych papryczek i octu uzyskasz bardzo ostry lekko kwaskowaty smak, zaś czosnek doskonale podkreśli walory smakowe wielu dań. To, co „piecze” w papryce, to kapsaicyna, która działa na receptory bólu powodując uczucie pieczenia i ostrości, podrażnia błony śluzowe. Dlatego do przygotowania sosu, oprócz składników, polecam użycie jednorazowych rękawiczek. Podczas krojenia papryczek staraj się nie dotykać ręką okolic nosa i oczu.
Składniki
- 5 papryczek chili
- 3 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżego imbiru – około 2 cm
- 100 ml octu winnego
- 125 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
Papryczki umyj i osusz, następnie pokrój w drobną kostkę. Ostrość sosu zależy na pewno od wielkości, ale także rodzaju użytych papryczek. Można ją też modyfikować przez dodanie pestek z chili. W moich papryczkach było niewiele pestek, więc dodałam wszystkie.
Imbir zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, czosnek rozgnieć za pomocą praski.
Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu wrzuć chili, imbir i czosnek. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Gdy sos nabierze gęstej konsystencji przelej do szklanego słoiczka. Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Sos super. Domownicy zadowoleni. Z roku na rok muszę robić go więcej
Od trzech lat robię ten sos. Co roku sądzę więcej papryczek bo domownicy są zachwyceni. Pychota i zdrowie
A gdzie jest woda ??
Mała prośba: jakbyście zamiast liczby papryk podali ich masę, bo w wypadku małych papryczek nie dam rady proporcji ustalić.
Dzięki!
witam czy ocet winny można zastąpić zwykłym ? i czy można dodać do tego słodką paprykę i cebulę ? słyszałam że powinno się sos pasteryzować jeśli chcę zrobić większą ilość proszę o odpowiedz
Zwykły ocet nie jest tak dobry w smaku, więc ja bym proponował dodać go tylko troszkę, a kwaśność podbić np. sokiem z cytryny :)
Przepis jest niedobry sos mi się skarmelizował .
Sądzę że 125 g cukru to zdecydowanie za dużo .
Nie polecam tego przepisu- mocno się zawiodłem .
Ocena zero
Szerakles na pewno coś zrobiłeś nie tak jak należy :)
Zgadzam się
na zdjęciu wygląda jak rodem od chińczyka ;) – to na plus bo je uwielbiam, a czy jest podobny w smaku?ja z kupnych polecam develey;)
Mi sie rownie, skrystalizowal.i nawet koloru takiego niema.ci moglam zrobic zle?
czy można zastąpić ocet winny octem jabłkowym?
Myślę, że można bez problemu :)