Sosy świetnie podkreślają smak i aromat potraw. Jednym z bardziej znanych i lubianych jest sos marinara. Ten włoski wynalazek to nic innego jak pomidory, cebula, czosnek i zioła.
Klasyczny sos marinara możesz dowolnie modyfikować i wzbogacać swoimi ulubionymi dodatkami – oliwkami, kaparami, ostrą papryczką czy anchois. Sos stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań kuchni włoskiej, np. pizzy, makaronów, ravioli, klopsików.
Czas przygotowania
ok. 40 minut
Składniki
- 1 puszka pomidorów całych lub krojonych 400-500 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz i cukier do smaku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W rondlu rozgrzej olej/oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.
Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez ok. minutę. Całość mieszaj, żeby czosnek się nie przypalił.
Dodaj pomidory z puszki. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.
Na końcu dodaj cukier i suszone przyprawy – bazylię i oregano.
Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).
Nie zwlekaj i zrób własny sos marinara. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik.
Najpyszniejszy i najprostszy sos na świecie!
Dobrze powiedziane, własnoręcznie przygotowany sos marinara to świetny dodatek do wszystkiego :)