Przygotowany samodzielnie sos tatarski jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Przyznaję, że zdarzało mi się korzystać z gotowca. Jednak po spróbowaniu sosu domowej produkcji kupny produkt poszedł w odstawkę.
Istnieje mnóstwo receptur. Zachęcam do stworzenia własnej wersji sosu. Bazą zawsze jest majonez – wybieram swój ulubiony (możesz użyć domowego majonezu). Do tego marynowane grzyby, ogórki kiszone, chrzan i musztarda. Mój sos wzbogacam o kapary i koperek. Całość doprawiam świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowany sos tatarski będzie smakował wybornie z wędliną, mięsem i rybami. To także świetny dodatek do jaj ugotowanych na twardo, dlatego warto wziąć pod uwagę ten przepis przygotowując menu na nadchodzące święta wielkanocne.
Składniki
- 200 ml majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 średniej wielkości ogórki kiszone
- 4 grzybki marynowane
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, biały pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Kapary odsącz z zalewy i drobno posiekaj (odłóż część kaparów w całości do dekoracji). Ogórek i grzyby pokrój w drobną kostkę.
Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, musztardą i chrzanem.
Wszystkie składniki wymieszaj, wsypując także 1 łyżkę posiekanego koperku.
Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny – spróbuj, w razie potrzeby możesz dodać jeszcze trochę musztardy lub chrzanu.
Sos przełóż do naczynia, w którym go podasz i na koniec udekoruj odłożonymi kaparami i koperkiem.
Napisz pierwszy komentarz