Sprawa z guacamole i generalnie z kuchnią meksykańską jest taka, że każdy ma swoją własną wersję większości klasycznych przepisów. I te przepisy różnią się zarówno ze względu na region w którym są przyrządzane, ale też każdy kucharz czy każda gospodyni ma jakieś swoje sprawdzone sekretne patenty. :)
To guacamole, które wam pokażę zawiera wszystkie obowiązkowe składniki, ale zapamiętajcie, że możecie zmieniać w zasadzie każdy z tych składników poza awokado i limonką. :) Nie lubicie czosnku? Nie ma problemu, nie lubicie ostrego chili? Po prostu pomińcie ten dodatek.
Jedyne do czego bardzo chcę was zachęcić to nie robienie z guacamole miksowanej papki. Musicie uwierzyć mi na słowo, że tylko kiedy zachowacie drobne ale całe cząstki w tym sosie, będziecie mogli na prawdę pokochać prawdziwy smak guacamole.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- czerwona cebula – pół średniej cebuli na jedno średniej wielkości awokado
- papryczka chilli – nie więcej niż pół małej, podłużnej papryczki
- świeża kolendra – wedle uznania od kilku do kilkunastu gałązek
- 1 ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- sól
Przygotowanie
Awokado obierz ze skóry. Najlepsze jest awokado tak dojrzałe, że skórę da się zdjąć palcami jednym czy dwoma ruchami. Ważne przy tym, aby owoc nie czerniał w środku.
Obrane awokado wrzuć do miski, dodaj solidną szczyptę soli.
Teraz limonka: najpierw warto ją wymasować, dzięki temu łatwiej będzie wycisnąć z niej sok. Do tego ząbek czosnku wyciskaj przez praskę.
I teraz przy pomocy widelca rozgniataj na miazgę wszystko co wcześniej wylądowało w misce.
Pamiętaj, że guacamole nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie używam widelca i zostawiam nieco nierozdrobnionych kawałeczków.Następnie dodaj posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę.
Kolendrę posiekaj niezbyt drobno, do tego papryczka chili – ważne żeby z jej ilością nie przesadzić i dostosować ostrość do własnych upodobań, jeżeli nie lubisz pikantnych dań to po prostu zupełnie z niej zrezygnuj.
Na koniec wszystkie składniki dość dokładnie wymieszaj i gotowe.
Napisz pierwszy komentarz