Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Guacamole

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Sprawa z guacamole i generalnie z kuchnią meksykańską jest taka, że każdy ma swoją własną wersję większości klasycznych przepisów. I te przepisy różnią się zarówno ze względu na region w którym są przyrządzane, ale też każdy kucharz czy każda gospodyni ma jakieś swoje sprawdzone sekretne patenty. :)

To guacamole, które wam pokażę zawiera wszystkie obowiązkowe składniki, ale zapamiętajcie, że możecie zmieniać w zasadzie każdy z tych składników poza awokado i limonką. :) Nie lubicie czosnku? Nie ma problemu, nie lubicie ostrego chili? Po prostu pomińcie ten dodatek.

Jedyne do czego bardzo chcę was zachęcić to nie robienie z guacamole miksowanej papki. Musicie uwierzyć mi na słowo, że tylko kiedy zachowacie drobne ale całe cząstki w tym sosie, będziecie mogli na prawdę pokochać prawdziwy smak guacamole.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • czerwona cebula – pół średniej cebuli na jedno średniej wielkości awokado
  • papryczka chilli – nie więcej niż pół małej, podłużnej papryczki
  • świeża kolendra – wedle uznania od kilku do kilkunastu gałązek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • sól

Przygotowanie

  1. Awokado obierz ze skóry. Najlepsze jest awokado tak dojrzałe, że skórę da się zdjąć palcami jednym czy dwoma ruchami. Ważne przy tym, aby owoc nie czerniał w środku.

  2. Obrane awokado wrzuć do miski, dodaj solidną szczyptę soli.

  3. Teraz limonka: najpierw warto ją wymasować, dzięki temu łatwiej będzie wycisnąć z niej sok. Do tego ząbek czosnku wyciskaj przez praskę.

  4. I teraz przy pomocy widelca rozgniataj na miazgę wszystko co wcześniej wylądowało w misce.
    Pamiętaj, że guacamole nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie używam widelca i zostawiam nieco nierozdrobnionych kawałeczków.

  5. Następnie dodaj posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę.

  6. Kolendrę posiekaj niezbyt drobno, do tego papryczka chili – ważne żeby z jej ilością nie przesadzić i dostosować ostrość do własnych upodobań, jeżeli nie lubisz pikantnych dań to po prostu zupełnie z niej zrezygnuj.

  7. Na koniec wszystkie składniki dość dokładnie wymieszaj i gotowe.

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php