Niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego wypełnione farszem z suszonych pomidorów. To jedna z moich świątecznych propozycji. Paszteciki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. podczas wizyty gości.
Głównym składnikiem nadzienia są aromatyczne suszone pomidory, które połączyłam z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, czosnkiem, parmezanem, bazylią i przyprawami. Małe sakiewki z ciasta francuskiego możesz napełnić również innym dowolnym farszem – mięsnym, pieczarkami lub szpinakiem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 3/4 szklanki liści bazylii
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki tartego parmezanu
- szczypta płatków chili
- sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)
Przygotowanie
Pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki, następnie umieść w misce.
Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika przez około minutę, co jakiś czas mieszając, następnie przesyp do miski z pomidorami.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, drobno posiekane liście bazylii, ocet balsamiczny i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie rozłóż na arkuszu papieru do pieczenia i pokrój na kwadraty o boku ok. 6 cm. Na każdym połóż przygotowany farsz pomidorowy.
Rogi ciasta podnieś i zlep u góry. Paszteciki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 15-20 minut.
Napisz pierwszy komentarz