W sezonie na rabarbar na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na wypieki z dodatkiem różowych, lekko kwaskowych łodyg. Z rabarbarowych zbiorów przygotowałam tradycyjne bułeczki z ciasta drożdżowego pokryte słodką kruszonką i płatkami migdałów.
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Drożdżówki można dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Bez posypki są równie pyszne.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 50 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj nadzienie – rabarbar umyj. Łodygi obierz i pokrój w około centymetrowe plasterki.
Na patelnię wsyp cukier, dolej wody i podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważaj, by nie przypalić). Dodaj pocięty rabarbar i wymieszaj. Gotuj do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zestaw z palnika i pozostaw do wystudzenia.
Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i rozcieraj między palcami do czasu aż powstaną grudki. Następnie odstaw do lodówki do czasu użycia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 5 cm, ułóż na balszce w sporych odległościach od siebie i pozostaw na ok. 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie, dno szerokiej szklanki zanurz w mące i w każdej bułeczce zrób wgłębienie szklanką.
Do wgłębienia wsyp po 1 łyżeczce bułki tartej i sporą porcję karmelizowanego rabarbaru. Całość posyp kruszonką i płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane bułeczki piecz w temperaturze 190º przez około 20 minut.
Właśnie się pieką i u mnie :-), ślicznie pachnie. Dziękuję za przepis, mam nadzieję że będą pyszne, zrobiłam z rabarbarem i z jagódkami :-). Pozdrawiam
Urocze bułeczki)))