Jestem fanem szybkich potraw i minimalizowania czasu spędzanego przy garach. Takie męskie i praktyczne podejście ;) Z moimi wypiekami jest tak, że zawsze się przed pieczeniem broniłem, ale kiedy brak pieczywa i zamknięte sklepy zmusiły mnie kilka razy do zrobienia domowych bułeczek okazało się, że uzyskane efekty są jak najbardziej warte czasu poświęconego na domowe wypieki.
Tak właśnie po raz pierwszy w moim domu zagościły bułeczki cynamonowe – dzień ustawowo wolny od pracy, piekarnie zamknięte, a w domu tylko kilka okruszków na pustej półce.
Składniki na ok. 10 sztuk bułeczek
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka (4 g) drożdży instatnt
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 40 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- olej do posmarowania bułeczek
- cukier do posypania bułeczek
Przygotowanie
- Drożdże wrzuciłem do szklanki wypełnionej do połowy ciepłym mlekiem i odstawiłem na kilka minut
- Pozostałe mleko, mleko z drożdżami, cukier, jajko i roztopione masło wymieszałem dokładnie w misce
- Następnie dodałem sól, cynamon i stopniowo dodając mąkę mieszałem ciasto przy pomocy trzepaczki.
- Kiedy po dodaniu całej mąki ciasto zaczęło się robić gęste zacząłem wyrabiać je ręką aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- Wyrobione ciasto wstawiłem do natłuszczonej miski, którą przykryłem i odstawiłem w ciepłe miejsce na około jedną godzinę. W tym czasie ustawiłem również piekarnik na 190 st C (górna i dolna grzałka).
- Wyrośnięte ciasto podzieliłem na małe porcje i uformowane na kształt bułeczek ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki posmarowałem olejem i delikatnie oprószyłem cukrem, a następnie odstawiłem jeszcze na 15 minut, aby dodatkowo wyrosły.
- Bułeczki piekłem niecałe 20 minut, przestudziłem na kratce i podałem na śniadanie jeszcze ciepłe. Z masłem i z miodem to czysta poezja :)
Super. Dzieki. Od dzisiaj moj kochany blog
Witam,robiłam bułeczki 2 razy, za pierwszym wszystko wyszło super za drugim ciasto wyszło bardzo klejące i rzadkie, nie było możliwości uformowania bułeczek więc upiekłam w płaskim naczyniu żaroodpornym – wyszło coś na kształt płaskiego chlebka. Czy możliwe, że wpływ na konsystencje ciasta miało mleko bez laktozy..?
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i nie wyszło.Ciasto było zbyt rzadkie.Mimo wszystko upieklam je .Wyszly płaskie .
Pozdrawiam,
Miłka
Cześć,
Po wyrosnięciu ciasta miałem problem z ukształtowaniem bułek ( kleiły mi się w reku) powininem użyć mąki ? czy jest jakiś inny sposób.
Pozdrawiam,
T.G
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm MMMMMMMMMMMM mmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!! mniam :)
W przepisie podany jest cukier puder, a w sposobie przygotowania nie pisze, by go dodać. Trzeba go dodać czy nie?
No to w najbliższym czasie sprawdzę ten przepis – chociaż nie lubię cynamonu, to wszystko brzmi apetycznie!
Najbardziej podobają mi się na tym zdjęciu gdzie sa polane miodem ;D Zjadłabym ;D
Takie są najładniejsze i najsmaczniejsze ;)
Koktajl też dobry w taki dzień :)
Proszę powiedzieć jak drożdże instant przeliczyć na drożdże klasyczne?
Elżbieto mam na blogu krótki opis jak przeliczać drożdże suche na świeże:
https://www.zajadam.pl/2018/ile-wazy/drozdze-swieze-suche-przelicznik
a u mnie koktajl bananowo-truskawkowy :)