Syrop z cebuli towarzyszył mi od zawsze. Był to sprawdzony od pokoleń, domowy sposób moich rodziców i babci na wszelkie drobne dolegliwości gardłowe i kaszel.
Chciałoby się wręcz zacytować znaną reklamę: „… Dziś sam jestem dziadkiem, więc cóż mógłbym dać…” ;))) Bo faktycznie oprócz naparu imbirowego taki domowy syrop jest jednym z moich podstawowych sposobów na zwalczanie pierwszych objawów jesiennych infekcji u siebie i najbliższych.
Co ciekawe zdrowotne właściwości cebuli radzi się obecnie wykorzystywać również profilaktycznie, np. ze względu na bardzo dużą zawartość witamin i mikroelementów wzmacniających odporność organizmu.
Najpiękniejsze jest jednak to, że syrop taki jest baaardzo prosty w przygotowaniu (przepis poniżej) i całkiem niezły w smaku. Co prawda ja sam nie mam zbyt dobrych wspomnień z dzieciństwa związanych z jego smakiem, ale dziś nie mam z nim żadnego problemu, podobnie jak moja żona i córka.
Składniki syropu
- cebula
- cukier
Proporcje zwykle dobieram tak: 1-2 łyżki cukru na 1 niedużą cebulę.
Przygotowanie syropu z cebuli
Cebulę obierz ze skóry i pokrój w raczej grubą kostkę.
Pokrojoną cebulę wrzucaj porcjami do słoika i równolegle dodawaj cukier. Ja zwykle używam ok. 1-2 łyżek cukru na 1 niedużą cebulę.
Kiedy cała cebula i cukier są już w słoiku, zamknij go wstrząśnij mocno aby cukier dobrze pokrył cebulę, a następnie odstaw w ciepłe miejsce (np. blisko kaloryfera, lub na nasłoneczniony parapet).
Zaczekaj kilka godzin aż cebula puści soki, a cały cukier się rozpuści i powstanie syrop.
Na koniec możesz jeszcze opcjonalnie odcedzić syrop na sitku lub gazie, tak by pozostał sam płyn. Ja jednak tego nie robię i po prostu „odławiam” za każdym razem płyn ze słoika zawierającego cebulę.
Dawkowanie tak przygotowanego syropu to ok. 3-5 łyżek dziennie.
Wczoraj zrobiłam z cebuli, cytryny i miodu- syn ma 3 lata i pije chętnie, ale ile w ciagu dnia mu go podawać??? Zrobiłam z 2 cytryn, 2 większych cebul i 8 łyżeczek miodu
Leczę (dość skutecznie) zapalenia gardła alejkami.
Ale – pomyślałam sobie rzecz dodatkowa – powinna przyspieszyć…
W sobotę moje i brata bliźniaka urodziny, goście… Powinnam śmigać – zdrowa :D.
Czy na moją przypadłość to będzie dobre?
Bardzo podoba mi się Twój blog Tomku. Trafiłam nań przez syrop :)
Pozdrawiam Cię, Ania
Miało być olejkami :D (eterycznymi).
A na kaszel ponoć dobry jest domowy dexapico/dexapini, czyli wywar z przyrostów sosny (tzw. świeczek) + cukier. Świeczki zbiera się w maju. Można długo przechowywać.
Jak ktoś ma w ogrodzie małą sosnę to ciachając świeczki będzie zagęszczał drzewko :-)
W przeciwieństwie do leków na „niewyraźne dzieci” (rutozyd + wit. C) syrop cebulowy naprawdę działa. Miesiąc leczyłem dziecko z kataru z kaszlem tabletkami i syropem, bez skutku. A syrop zadziałał po dwóch dniach. Łyżka 3-4 razy dziennie dla siedmiolatka w okresie silnej infekcji, potem już podawane łyżeczką. Przechowuję w lodówce, z której wyjmuję pół godziny przed podaniem. Można też robić mniejszą ilość i trzymać w temp. pokojowej (zużywać w 1 dobę).
Jak to zrobiłeś, że wyszło tak dużo syropu? Ja robię już drugi raz z w.w. proporcji i nawet po całej dobie trzymania na grzejniku, nie ma tyle syropu. Ledwie mi wystarczyło na 3 łyżki/dzień.
Poprawka: łyżeczki* miało być, a nie łyżki ;) .
Może cebulę miałaś niezbyt soczystą?
Moja córka przechodzi wirusówki , kupne syropy nie pomagają ma ostry duszący kaszel , mam nadzieję że domowy sposób zadziała , sama kiedyś piłam takie specjały i dużo lżej przechodzę przeziębienia.
Ja dla wzmocnienia dodaja jeszcze czosnek i starty imbir a cukier zastepuje miodem :)
Czosnek i cebula razem? Kiedys słyszałem, że jakies zwiazki w nich zawarte wchodzą w reakcje i chemiczną i skutkiem tego tracisz czesc własciwosci leczniczych zarówno cebuli jak i czosnku, dlatego lepiej ich razem nie mieszac. Albo cebula albo czosnek. Nie razem.
Do uleczonego :
Cebula to zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych, identycznie jak czosnek. Prawidłowa nazwa botaniczna to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek. Już z racji tego, że w sysematyce to ta sama rodzina i gatunek i rodzaj, nie ma sposobu, by czosnek i cebula zwalczały się wzajemnie.
Można je stosować razem zarówno podczas wykorzystywania tych warzyw w lecznictwie jak i w kuchni.
A ile czasu można taki syrop przechowywać? I gdzie – w lodówce?
Ja zawsze robię świeży i zużywam w ciągu kilku dni. Przechowuję w lodówce
Jeśli chodzi o kaszel to przy każdym rodzaju podaje dziecku kupny syrop, domowe sposoby nie zdały u nas egzaminu. Mój syn dosyć często choruje ale on ma bezpieczny skład więc nie obawiam się że może mu zaszkodzić gdy co chwilę mu go podaje. W smaku jest miodowy więc też nie ma problemu z podaniem. Katar to leczymy wodą morską i ten komplet jest wystarczający.
Pamiętam ten syrop z dzieciństwa, robiłam go chyba w ub roku i mój synek go chętnie pił. Całkiem o nim teraz zapomniałam, chyba muszę zrobić i będzie dobrym wzmacniaczem odporności :)
Podobno świetny na wszelakie infekcje jest domowy syrop z cebuli, czosnku i miodu. Chociaż ten cebulowy z pewnością jest smaczniejszy :)
Słyszałem o tym z miodem i czosnkiem ale jeszcze nie próbowałem :)