Imbir jest jedną z najciekawszych roślin, jakie możesz kupić w naszych sklepach. Najpopularniejszy jest oczywiście w Azji, gdzie w wielu krajach stanowi jeden z podstawowych elementów lokalnej kuchni, ale tak samo dobrze służy swoimi właściwościami również w naszej strefie klimatycznej.
I nie mam na myśli jedynie piernika, bo imbir, szczególnie w świeżej postaci warto mieć pod ręką przez cały rok. Często wykorzystuję go w okolicach października i listopada, kiedy lato odchodzi już w zapomnienie, a coraz bardziej dająca się we znaki jesień potrafi skutecznie skierować człowieka do łóżka ze srogim przeziębieniem.
Właśnie w tym okresie, już od kilku lat moim porannym rytuałem jest przygotowanie gorącego naparu z imbiru i picie go na czczo zaraz po wstaniu z łóżka. Napar ten rewelacyjnie rozgrzewa zaspany organizm, dodaje energii i stymuluje mózg do wydajniejszej pracy. Połączenie imbiru, limonki i miodu mógłbym w zasadzie nazwać naturalnym i ekologicznym energetykiem.
Czas przygotowania
10 minut
Składniki
Podaję składniki pozwalające przygotować jeden kubek naparu
- 4-5 plasterków świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- woda
Przygotowanie naparu
Imbir obierz ze skóry i pokrój w plasterki.
Wodę zagotuj i wlej do szklanki/kubka, a następnie dodaj imbir. Naczynie przykryj, np. szklanym spodkiem i odstaw na min. 5 minut.
Do lekko przestygniętego naparu dodaj miód i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie i wypij gotowy napój. Jeżeli napar imbirowy jest bardzo gorący, dolej do niego nieco chłodnej wody, aby ze względu na zbyt wysoką temperaturę nie stracić cennych elementów dostarczanych przez miód.
WitamCzy zamiast limonki może być cytryna? Jaka jest włściwie róznica między limonką a cytryną?PozdrawiamOla
Może być cytryna :) Różnice między nimi są wyraźne, bo cytryna i limonka to tak jakby kuzynki ;) Cytryna ma więcej cukru i przez to inny smak, limonka moim zdaniem lepiej nadaje się jako dodatek do dań na słono i staram się ją do wszystkich orientalnych potraw dodawać
czy taki napar można podać 2latkowi?
przyznam się ze nigdy nie próbowałam świeżego imbiru :| więc nie wiem czy nie jest to zbyt ostre dla malucha?
Myślę że nie zaszkodzi, ale nie jestem lekarzem ani dietetykiem ;) Moja córka np. bardzo takie konkretne smaki lubi.